,,We zijn zo hard omhoog gegaan dat het nu tijd is voor wat bezinning, want als we elke week zulke koerssprongen zouden maken zou het een topjaar worden. Het is nu eerst wachten op de kwartaalcijfers van bedrijven en op meer duidelijkheid over de crisisplannen. Maar we beginnen in ieder geval weer wat grond onder de voeten te krijgen”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 1 procent lager op 297,10 punten. Eerder op de dag wist de Amsterdamse hoofdindex weer even tot boven de 300 punten te klimmen. De MidKap-index verloor 0,9 procent tot 478,84 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 0,9 en 1,5 procent.
ECB
Bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank waarschuwde donderdag voor een kredietcrisis. Volgens de topman zullen banken door het besluit om een deel van de Europese overheidsschulden kwijt te schelden en de strengere kapitaaleisen gedwongen worden terughoudend te zijn met het verstrekken van kredieten.
Ook de Europese Centrale Bank waarschuwde dat een gedwongen bijdrage van private investeerders aan de financiële reddingsoperaties de eurozone verder in de problemen kan brengen.
AEX
In Parijs verloor Carrefour bijna 5 procent. Het Franse supermarktbedrijf verlaagde voor de tweede keer dit jaar de doelstelling voor 2011 vanwege tegenvallende economische omstandigheden in Europa.
In Amsterdam leverde pakketbezorger TNT Express 2,8 procent in. Kredietbeoordelaar Moody's overweegt een verlaging van de kredietwaardering van de pakketbezorger als gevolg van de tegenvallende resultaten van het bedrijf en de moeilijke economische omstandigheden in Europa. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler in de AEX met een min van 4,2 procent.
Saab
Het aandeel Swedish Automobile klom 18 procent. Het moederbedrijf van het noodlijdende autobedrijf Saab bevestigde een deel van een eerder toegezegde lening te hebben ontvangen van het Chinese Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Volgens de Zweedse krant Dagens Industri zou het gaan om bijna 11 miljoen euro.
De euro was 1,3730 dollar waard tegen 1,3805 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 84,19 dollar per vat en Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 110,15 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl